Gemeenteprofiel NGK Waardhuizen 2025

Missie

Binnen de NGK Waardhuizen staat het woord van God centraal, de Bijbel is daarom het fundament. De NGK Waardhuizen wil aan de hand van de belijdenisgeschriften en God dienen in absoluut vertrouwen op de Drie-eenheid, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Wetende dat wij alles uit genade ontvangen.

Het beleid van de kerkenraad is erop gericht om de gemeente toe te rusten samen een kudde te zijn die Christus volgt. De missie van de gemeente is in de eerste plaats om samen te komen om God te loven en te prijzen en door de prediking in het geloof versterkt te worden. Met name in de zondagse eredienst, maar ook op andere momenten waarop gemeenteleden elkaar ontmoeten. Dit doen we vanuit de gereformeerde traditie maar wel in deze wereld en in deze tijd. Daarnaast heeft de gemeente de wens om de rijkdom van het evangelie naar anderen uit te dragen en onze naasten in de nabije omgeving te ondersteunen.

Kenmerken van de gemeente Waardhuizen

De gemeente van Waardhuizen telt 363 leden (1 sep 2024). Daarvan is ongeveer 2/3e belijdend lid en 1/3e dooplid. We prijzen ons gelukkig met veel jonge gemeenteleden en regelmatig een mooie doopdienst. Tijdens het kindmoment staat vaak het hele podium vol kinderen van de basisschool!

In totaal zijn er 127 pastorale eenheden, is de verdeling man/vrouw in de gemeente 51/49 en kent de gemeente een hele evenwichtige leeftijdsopbouw: 27% onder de 20, 28% tussen 20 en 40, 27% tussen 40 en 64 en 17% daarboven.

De gemeente is onderverdeeld in 3 wijken, met in totaal 7 sub-wijken. De kerkenraad bestaat naast de predikant uit 10 ouderlingen: 7 daarvan hebben een eigen sub-wijk, er is 1 jeugdouderling en 2 ouderlingen hebben een vaste taak in het moderamen als scriba en tweede preses. Voor de ouderlingen met een wijk ligt de prioriteit bij het pastorale werk in de gemeente. De kerkenraad/scriba wordt ondersteund door een ambtelijk secretaresse. Daarnaast zijn er 4 diakenen, waarvan 1 vast lid is van het moderamen en de rest een eigen wijk heeft. De diakenen zijn geen onderdeel van de kerkenraad maar hebben wel regelmatig afstemming met de kerkenraad.

Het moderamen bestaat uit de predikant als eerste preses en daarnaast uit twee ouderlingen, die daarvoor vrijgesteld zijn van pastoraal werk, als tweede preses en scriba en uit een diaken voor de afstemming met de diaconie. In principe is de predikant dus de eerste preses en zit deze de vergaderingen voor, maar dit kan in overleg ook anders als dat de voorkeur van de predikant is. De leden van het moderamen houden zich vooral bezig met de inhoudelijke voorbereiding van vergaderingen en het afhandelen van genomen besluiten. Verder onderhouden ze contacten met allerlei commissies en bevorderen ze het gavengericht werken in de gemeente.

Naast het inzamelen en uitdelen van de gaven, zorgen de diakenen voor een goede voortgang van het dienen in en door onze gemeente. Zij stimuleren de gemeente tot dienen, delen en doen bijvoorbeeld door het faciliteren van activiteiten voor ouderen, maar ook voor de jeugd.

Er zijn in de gemeente verschillende commissies die zich inzetten binnen en buiten de gemeente: de commissies Eredienst, Geloofsopbouw, Missionaire gemeente en de commissie van Ondersteuning. Vanuit de diaconie is er nog een commissie onderling dienstbetoon, ouderencommissie en een groep bezoekmedewerkers actief. Ook is er een actieve rol voor subcommissies die het jeugdwerk ondersteunen, denk hierbij aan de 2-wekelijkse kinderbijbelclub, catechisaties, verenigingen, zolderavonden en overige activiteiten.

Elk jaar wordt er een thema gekozen voor de huisbezoeken, dat af en toe in preken terugkomt en ook bij de verenigingen aandacht krijgt. Daarnaast wordt er jaarlijks een gemeenteproject georganiseerd van 6 weken over een specifiek thema waarbij de preken hier als het kan op aansluiten. Hier is veel animo voor in de gemeente waardoor jongeren en ouderen in een ontspannen setting met elkaar in gesprek komen. Ook zijn er groepen die in verschillende vormen bijeenkomen voor Bijbelstudie.

In de gemeente zijn gemeenteleden  die een meer traditionele kijk hebben op hoe we Gods Woord moeten toepassen op het samen kerk zijn. Daarnaast zijn er  gemeenteleden die hier wat ruimer over denken. Dit gaat nog steeds in goede harmonie en die balans is voor onze gemeente van wezenlijk belang. Samen God dienen en onze kinderen daarin voorgaan staat in de gemeente voorop.

Elke zondag hebben we twee erediensten, de tweede dienst wordt bij voorkeur ingevuld als een leerdienst. Ook op de christelijke feestdagen komt onze gemeente bij elkaar om dit te vieren. Als gemeente zingen we met name uit het kerkboek en Op Toonhoogte. Daarnaast worden er ook liederen gezongen uit de NLB, bekende liederen van Sela enzovoort.

Waardhuizen valt onder de gemeente Altena, onze gemeenteleden komen uit verschillende dorpen, met name: Almkerk, Andel, Babyloniënbroek, Giessen, Rijswijk, Sleeuwijk, Uitwijk, Veen, Waardhuizen, Wijk en Aalburg en Woudrichem. Daarnaast wonen er een aantal gezinnen op iets meer afstand, soms buiten de kerkelijke gemeentegrenzen, maar kerken zij toch in Waardhuizen in afstemming met de naburige kerkelijke gemeente.

In Almkerk staat de Gereformeerde basisschool De Halm – gestart vanuit ons kerkverband. Verspreid gaan er ook enkele kinderen naar andere basisscholen in hun eigen dorp. In de omgeving zijn verschillende (christelijke) middelbare scholen aanwezig.

Talenten

De leden van de gemeente van Waardhuizen zijn over het algemeen praktische doeners. Het nieuwe kerkgebouw is in de coronatijd met veel hulp uit de gemeente gebouwd. Onze gemeente kent veel familieverbanden, er heerst dan ook een hechte familiecultuur. Dit zorgt vaak al voor veel onderlinge hulp zonder dat de diaconie moet inspringen.

De gemeente is ook trouw bij het bezoeken van de kerkdiensten. In de ochtenden zit de gewone kerkzaal bijna helemaal vol, de tweede dienst loopt wel  terug maar wordt nog steeds redelijk bezocht. De gemeente waardeert praktische prediking waarmee we de week in kunnen gaan.

Tot nu toe is er bijna elk seizoen een voltallige kerkenraad gevonden met daarbij ook jongere broeders (dertigers) die toetreden. Ook met een extra sub wijk en jeugdouderling is de raad nu weer voltallig.  Huisbezoeken worden jaarlijks afgelegd en worden gezien als een belangrijk onderdeel van het ambt. 

Geschiedenis

Een kort overzicht van zaken die in de afgelopen jaren bij ons, net als bij veel andere kerken, gespeeld hebben.

  • Man, Vrouw en Ambt – alleen het ambt van diaken is vrijgegeven voor vrouwen, ouderlingen en predikant niet. Momenteel zit er één vrouwelijke diaken in het ambt.
  • Fusie NGK/GKV – hierover is een brief met zorgen gedeeld met de synode en na een aantal gemeenteavonden in goede sfeer is besloten mee te gaan, wel met een eigen regelement
  • Er is sinds 2022 een jeugdouderling aangesteld om het contact met de jeugd te onderhouden en te bevorderen. De aandacht gaat vooral uit naar de jeugd van 16 – 30 jaar, met aandacht voor het doen van belijdenis en integratie in geval van buitenkerkelijke relaties.
  • Sinds een paar jaar is er om de week in de morgendienst een kinderbijbelclub, waarbij de basisschoolkinderen net voor de preek de kerk verlaten en kort na de preek terugkomen. Zij bespreken een eigen onderwerp wat daarna kort wordt toegelicht aan de gemeente. In de andere weken is er in de morgendienst een kindmoment door de predikant.
  • Rond thema’s als gender en het avondmaal zijn nog geen besluiten genomen.

Kerkelijk Personeelsbeleid

Wat het personeelsbeleid betreft houden wij ons aan de afspraken binnen het kerkverband voor een fulltime dienstverband. Met betrekking tot de prediking door de eigen predikant volgen we de richtlijnen van het Steunpunt Kerkenwerk: “Naast vakantie heeft de predikant recht op 7 vrije zondagen per jaar bij een preekbelasting van één nieuwe preek per week en een maximum van 60 preken per jaar (incl. feestdagen, huwelijken en begrafenissen).”  Daarnaast is er een ruime pastorie voor de predikant en zijn gezin aanwezig, direct naast het kerkgebouw.

Er is een begeleidingscommissie ter ondersteuning van de predikant. Deze heeft minimaal 1x per jaar een evaluatiemoment met de predikant en is zij ook altijd beschikbaar bij mogelijke vragen of problemen. In deze begeleidingscommissie zit ook altijd iemand vanuit een naburige NGK-gemeente. Eens per jaar vindt er een gesprek met een afgevaardigde van de kerkenraad plaats over het functioneren waar ook een lid van de begeleidingscommissie bij aanwezig is.

Als kerkenraad vinden we het belangrijk om een dusdanige samenwerking met elkaar te hebben dat we elkaar in onze kracht kunnen plaatsen. Dit betekent dat we proberen open te zijn over onze zwaktes want juist dan kunnen we elkaar ook ten dienste zijn. Hierdoor zijn er ondanks vaste wijken, ook makkelijk uitwisselingen van taken en bezoeken waar dat past. Ook vinden we het belangrijk om informeel en eenvoudig contact met elkaar te hebben, onderling maar ook met de predikant.

Specifieke aandachtspunten

Na een relatief “moeizame” start met de fusie, is het goed om nu ook de positieve kant van de fusie te gaan zien en juist de kracht daaruit te halen. Een commissie heeft de eerdergenoemde lokale regeling opgesteld.

Er is ook regelmatig contact met de dorpskerk uit Uitwijk (PKN).  Als gemeentes zoeken we in het jeugdwerk elkaar  op, bijvoorbeeld met gezamenlijke ontspanningsactiviteiten en een kamp. Ook trekken we samen op in de week van gebed en organiseren we bijvoorbeeld samen een herderstocht en dragen we bij aan de jaarlijkse tentdienst in de feestweek. Ook het contact met de NGK Almkerk-Werkendam verloopt goed.