Aanvullend Reglement NGK Waardhuizen

Voorwoord

In samenspraak met de gemeente hebben we besloten mee te gaan in het nieuwe kerkverband. Dat betekent dat we verder gaan als de NGK Waardhuizen en dat we ons houden aan de nieuwe kerkorde. Op een aantal punten vinden we de verwoording in de nieuwe kerkorde echter onduidelijk en voor tweeërlei uitleg vatbaar. Het gaat dan met name om de volgende punten.

  • Positie van de Bijbel
  • Binding aan de belijdenis
  • Tegengaan van dwaalleer

Het is niet onze intentie de kerkorde te herschrijven, maar in dit reglement willen we helder maken hoe wij deze artikelen zien en hoe ze sturend zijn voor ons kerkzijn in Waardhuizen.

Bij hoofdstuk A

A2.1

De NGK Waardhuizen aanvaardt de hele Bijbel als het complete en betrouwbare Woord van God en wil in gehoorzaamheid daaraan kerk zijn. (belijdenisgeschriften genoemd bij A2.6) Zij voelt zich hartelijk verbonden met alle kerken, binnen en buiten het kerkverband, die in dezelfde gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift willen leven.

A2.4

Ambtsdragers hebben als taak leiding te geven aan de gemeente en beloven bij hun bevestiging trouw te zijn in hun ambt en de gemeente op te bouwen in het geloof. Zij doen dit voor God en zijn heilige gemeente. Alle ambtsdragers ondertekenen een bindingsformulier. Hiermee bevestigen zij dat ze het geloof van de gemeente delen en het beleid van de gemeente zullen handhaven.

A2.6

Wij erkennen de gereformeerde belijdenisgeschriften als een betrouwbare samenvatting van Gods Woord. Als een gemeentelid moeite heeft met, of vragen heeft over een onderdeel daarvan, dan maakt hij of zij dat kenbaar bij de kerkenraad met een goede onderbouwing en gaan we met elkaar het gesprek aan.

A3.1

De NGK Waardhuizen hanteert naast de kerkorde ook dit reglement. Alle ambtsdragers dienen  in te stemmen met het reglement en zich daaraan te houden. In haar omgang met andere kerken in het kerkverband zullen de ambtsdragers zich inzetten voor de voortgang van de gereformeerde leer.

Bij hoofdstuk B

B1

Voor het ambt van ouderling kunnen belijdende mannelijke kandidaten verkozen worden door de gemeente. In het ambt van diaken kunnen zowel mannen als vrouwen dienen. 

B2.1

In de NGK Waardhuizen maken diakenen geen deel uit van de kerkenraad. 

B3

De predikant zal de taken uitvoeren die beschreven staan in het gehanteerde bevestigingsformulier.

B4.3

Bij het uit te brengen beroep stelt de kerkenraad de predikant op de hoogte van het aangenomen reglement. 

B14-15

De ouderlingen en diakenen zullen de taken uitvoeren die beschreven staan in het gehanteerde  bevestigingsformulier.

B13 en B18

Als ernstige zonden die grond zijn voor schorsing of afzetting van ambtsdragers, moeten in het  bijzonder genoemd worden: het aanhangen van valse leer, openlijke scheurmakerij,  godslastering, simonie, trouweloze dienstverlating of het zich indringen in het dienstwerk van  een ander, meineed, echtbreuk, ontucht, diefstal, gewelddadig optreden, regelmatige  dronkenschap en onrechtmatige verrijking van zichzelf; verder moeten hiertoe gerekend  worden alle zonden en ernstige vergrijpen die bij andere kerkleden als grond voor  excommunicatie gelden. (=Art. 80 KO1978)

B16

In de NGK Waardhuizen geldt voor de roeping tot het ambt de volgende procedure:

  1. De kerkenraad roept de gemeente op namen in te leveren voor mannen die zij geschikt acht voor het ambt van ouderling en van mannen en vrouwen die zij geschikt acht voor het ambt van 
  2. Deze namen worden gerangschikt naar het aantal keren dat ze genoemd zijn.
  3. De kerkenraad overlegt en beoordeelt de genoemde namen op geschiktheid.
  4. De kerkenraad benadert de genoemde gemeenteleden, daarbij wordt begonnen bij wie het vaakst is genoemd. Het gesprek is niet vrijblijvend maar roepend van karakter. Wanneer iemand tijd nodig heeft om zich op deze roeping te bezinnen, wordt daarvoor zoveel tijd gegeven als nodig is. e) Wanneer de benoeming wordt aangenomen deelt de kerkenraad dit op ten minste twee  verschillende zondagen mee aan de gemeente en stelt daarbij een redelijke termijn voor  gegronde bezwaren. 

B19.2

In de NGK Waardhuizen worden de sacramenten alleen bediend door predikanten.

Bij hoofdstuk C

C1.1

De NGK Waardhuizen belegt elke zondag twee erediensten. 

We hechten er waarde aan dat de gemeente tijdens de wekelijkse verkondiging onderwezen wordt vanuit de Heidelbergse Catechismus. Het streven is om elke twee seizoenen eenmaal de catechismus rond te gaan. Op die manier komen alle elementen van de geloofsleer op een evenwichtige manier aan de orde.

In de ochtenddienst wordt gemeente in de wil van de HEER onderwezen door lezing van de wet.  In de regel gebeurt dit door lezing van Exodus 20: 1-17.

In de tweede dienst belijdt de gemeente haar geloof. In de regel gebeurt dit door één van de drie  oecumenische belijdenisgeschriften. Wij hechten eraan dat de 150 psalmen de 

belangrijkste bron blijven voor onze gezongen omgang met God, omdat dit de liederen zijn die  de HEER ons Zelf in Zijn Woord heeft geleerd. 

C1.3

De kerkenraad zal op de Kerstdag, de Goede Vrijdag, de Paasdag, de Hemelvaartsdag en de  Pinksterdag de gemeente samenroepen tot de openbare erediensten, waarin de heilsfeiten die  de gemeente op deze dagen bijzonder herdenkt, worden verkondigd (= art. 68 KO 1978).

In het najaar en voorjaar worden op de woensdagavond respectievelijk een dank- en biddienst gehouden. Op oudejaarsavond en nieuwjaarsochtend roept de kerkenraad de gemeente samen tot de  openbare eredienst om zo het jaar, van God ontvangen, tot Zijn eer af te sluiten en te beginnen.

C6.1

De viering van het heilig avondmaal vindt, D.V., doorgaans plaats op de 2e zondag in de maanden  maart, juni, september en december. 

C7.3

De kerkenraad beschouwt het huwelijk als een door God ingesteld levenslang verbond tussen één man en één vrouw. De verhouding binnen het huwelijk is zoals geformuleerd in het gehanteerde huwelijksformulier. 

C10.2 

Met nieuwe gemeenteleden wordt een welkomstgesprek gehouden, waarin wederzijdse verwachtingen en afspraken worden besproken. In dit gesprek zullen het door de gemeente gedeelde geloof en het gevoerde beleid onder de aandacht gebracht worden.

Bij hoofdstuk E

E1

Vanwege de ruime mate van vrijheid binnen de kerkorde, en daarmee binnen de kerken, dienen de ouderlingen erop toe te zien dat (gast) predikanten zich in de woordverkondiging houden aan het Woord van God en de belijdenisgeschriften als de betrouwbare samenvatting daarvan.

Bij hoofdstuk F

F2.2

Wanneer een besluit in tegenspraak is met Gods Woord zal de NGK Waardhuizen haar bezwaren kenbaar maken bij de meerdere vergadering en daarover het gesprek aangaan met als doel dat het besluit wordt teruggedraaid. 

Bij hoofdstuk G

G1.2

Naast de vastgestelde kerkorde geldt voor de NGK Waardhuizen dit reglement als statuut. Waar  deze twee tegenstrijdig zijn geldt het reglement.

 

Bekijk gemeenteprofiel